Fietsparkeren centrum Hilversum
Fietsparkeerbeleid (2)
Vrijdag 26 oktober 2018 hebben vertegenwoordigers van het Platform G & CZ en de Regionale Schouwgroep Toegankelijkheid Gooi en Vecht overlegd met de gemeente over een ontheffingsregeling voor het fietsparkeren in het centrum van Hilversum voor mensen met een beperking of chronische ziekte.
Benadrukt werd, dat het Platform en de RSTGV bij het bespreken van de plannen in februari wel degelijk erop hadden aangedrongen dat er een regeling moest komen voor mensen die vanwege hun beperking met hun fiets of scootmobiel tot bij een winkel moeten kunnen komen. Dit werd door de gemeente erkend.
Ook werd verduidelijkt wat precies met 'fietsvrij gebied' wordt bedoeld.
Fietsvrij houdt in:
- Er mag niet gefietst worden; mensen mogen alleen met de fiets aan de hand lopen in het 'fietsvrije gebied'.
- Fietsen mogen alleen in het 'fietsvrije gebied' alleen op de daarvoor aangewezen plekken geparkeerd worden. Die staan op de kaart hieronder aangegeven.. Het 'fietsvrije gebied' is in geel weergegeven.
-Scooters en allerlei 'grote' bijzondere modellen fietsen (bakfiets, duofiets, tandem, enz. kunnen bij nietjes (fietsaanleunhek) parkeren.
- Scootmobielen en aangepaste fietsen die verstrekt zijn vanuit de Wmo, mogen wel in het 'fietsvrije gebied' geparkeerd worden. Maar zij mogen niet in de weg te staan of op een gevaarlijke manier zijn neergezet. Bijvoorbeeld op een geleidelijn mag niet geparkeerd worden.
Voor andere mensen moet een laagdrempelige regeling bedacht worden om een ontheffing te kunnen krijgen. Maar alleen als dat echt nodig is.(Dus niet als de fiets als loophulpmiddel gebruikt wordt; een fiets is geen loophulpmiddel).
Vanuit het Platform en de RSTGV kwam het voorstel om dit òf via het Sociaal Plein te regelen òf via een 'briefje van de huisarts'.
Helaas kan het nog wel even duren voor een officiële regeling ook werkelijk kan worden ingevoerd. Op dit moment is het belangrijk voor de tot die tijd geldende coulance-regeling ook duidelijke criteria te gebruiken. Daarom wordt nu gewerkt met de regel dat iemand niet meer dan 100 m zelfstandig kan lopen met een hulpmiddel (rollator, krukken). Dat is een criterium dat ook geldt voor gehandicaptenparkeerkaarten.
Nog even werd gesproken over de noodzaak en de mogelijkheid van een grote inpandige fietsenstalling in het centrum. Daar wordt nog steeds aan gewerkt.
Als er verdere ontwikkelingen zijn zullen Platform en Regionale Schouwgroep daarbij betrokken worden.
Fietsparkeerbeleid (1)